Cukrzyca ciążowa to schorzenie, które może być groźne dla przyszłej matki, jak i dla rozwijającego się w jej łonie dziecka. Dlatego też kobiety ciężarne powinny co jakiś czas skontrolować poziom glukozy we krwi. Jeżeli ilość cukru krążącego we krwi ciężarnej, zacznie wzrastać, będzie ona wymagać opieki specjalisty. Wystąpienie cukrzycy ciążowej, wymaga dość częstego badania płodu, zaś podczas samego porodu powinien być obecny neonatolog.

Cukrzyca ciążowa – definicja 

Cukrzyca ciążowa to brak tolerancji organizmu ciężarnej dla węglowodanów, nawet jeśli przed ciążą kobieta miała właściwy poziom glukozy we krwi. Schorzenie to to wynik zaburzeń w gospodarce hormonalnej.

Cukrzyca ciążowa może występować u każdej kobiety w ciąży, niemniej jednak bardziej narażone na jej pojawienie się, narażone są kobiety, które zanim zaszły w ciążę, miały dużą nadwagę, albo też u ich bliskich zanotowano przypadki cukrzycy typu 2. Poza tym, ryzyko występowania tego schorzenia, rośnie razem z wiekiem i kolejnymi ciążami (tym bardziej, jeżeli w poprzednich stwierdzono zbyt wysoki poziom glukozy we krwi).

Nierozpoznana we właściwym momencie albo nieodpowiednio leczona cukrzyca w ciąży, może doprowadzić do przedwczesnego porodu, niedojrzałości metabolicznej w obrębie różnych narządów u płodu (głównie układu oddechowego), przerostu mięśnia sercowego, jak i mającego z nim związek upośledzenia jego czynności. U kobiet ciężarnych mających cukrzycę, znacznie częściej, niż u zdrowych kobiet, może dochodzić do wewnątrzmacicznego zgonu. Jeżeli cukrzyca ciążowa nie będzie leczona, noworodek może urodzić się z zaburzeniami oddychania, których przyczyną jest niedorozwój płuc i potrzebować – pomimo porodu odbywającego się w terminie – korzystania z respiratora. Cukrzyca ciężarnej może stać się również przyczyną ostrego przebiegu noworodkowej żółtaczki.

Cukrzyca ciążowa – przyczyny 

Przez niektórych specjalistów, ciąża uznawana jest za jeden spośród czynników, który może przyczynić się do przyspieszenia rozpoznania cukrzycy typu 2 albo zwiastować jej pojawienie się w niedalekiej przyszłości. U ok. połowy kobiet mających cukrzycę ciążową w przeciągu ostatnich 15 lat od chwili porodu, pojawia się cukrzyca typu 2. Ważną rolę w zakresie rozwijania się cukrzycy u kobiet ciężarnych spełnia większe wydzielanie, niż zwykle antagonistów dla insuliny, do których zalicza się hormony ciążowe, takie jak prolaktyna, progesteron, estrogeny, czy też laktogen łożyskowy. Na skutek oddziaływania wymienionych hormonów, pojawia się insulinooporność, czyli niewielka wrażliwość tkanek organizmu na działanie insuliny. W odpowiedzi na zwiększony poziom glukozy we krwi, komórki trzustki nasilają produkcję insuliny, a konsekwencji są przeciążone, co przyczynia się do zaburzeń w wydzielaniu insuliny.

Czynnikami ryzyka wystąpienia cukrzycy u kobiet ciężarnych, są:

  • urodzeniowa masa dziecka w poprzedniej ciąży powyżej 4 kg,
  • wiek kobiety w ciąży powyżej 35 roku życia,
  • ciąża bliźniacza,
  • przebyta już w poprzedniej ciąży cukrzyca,
  • występowanie w rodzinie cukrzycy typu 2,
  • nadwaga czy też otyłość w ciąży,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • obumarcie płodu we wcześniejszej ciąży,
  • dziecko mające wady rozwojowe w poprzedniej ciąży.

Poziom cukru we krwi kobiety w ciąży, związany jest bezpośrednio cz przenikaniem przez łożysko odżywczych substancji do płodu. Jeżeli przedostająca się do dziecka glukoza, osiągnie w jego krwi nazbyt duże stężenie, trzustka rozpocznie nadprodukcję insuliny. Zadziała ona na dziecko niczym anaboliki, skutkując zbyt szybkim rozwojem i większą masą urodzeniową.

źródło: diabetyk24.pl